Cassoulet s paradajkovými pečenými mrkvami a mangoldom

cassoulet with carrotsPre 4 osoby:

Na fazuľu:

1 a 1/2 šálky (300 g) bielej fazule, namočenej cez noc

4 strúčiky cesnaku, sploštené

5 celých zrniek čierneho korenia

1 bobkový list

tymian

1/2 čajovej lyžičky soli

1 polievková lyžica olivového oleja

325 g mangoldu, nakrájaného na 3 cm pásiky

Na mrkvy:

2 polievkové lyžice paradajkovej pasty

2 polievkové lyžice olivového oleja

1 polievková lyžica hnedého cukru

1/4 čajovej lyžičky soli

450 g mrkvy, nakrájanej na 3-5 cm kúsky

Čas prípravy a varenia: asi 1 hodina a 30 minút

Fazuľu precedíme a dáme do veľkého hrnca. Pridáme cesnak, čierne korenie, bobkový list a tymian (môžme ich dať aj do malého sitka na korenie, aby sa nám potom ľahšie vyberali). Pridáme toľko vody, aby práve zakryla fazuľu, asi 600-750 ml. Privedieme do varu, znížime teplotu a zakryjeme. Každých 15 minút fazuľu skontrolujeme, v prípade potreby doplníme vodu. Varíme 45 minút, potom pridáme soľ a pokračujeme vo varení, kým nebude fazuľa mäkká.

Vyberieme cesnak, korenie, bobkový list a tymian. Vmiešame olivový olej a v prípade potreby dosolíme. Pridáme mangold, jemne ho stlačíme, aby sa namočil do vývaru a varíme asi 10 minút. Zakryjeme a stiahneme z ohňa.

Medzitým si pripravíme mrkvu. Rúru predhrejeme na 220°C. V miske zmiešame paradajkovú pastu, olivový olej, cukor a soľ. Pridáme mrkvu a zatrasieme, aby sa obalila v paradajkovej zmesi. Mrkvy rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 5 až 8 minút, kým nezačnú karamelizovať. Teplotu v rúre znížime na 150°C a pokračujeme v pečení 30 až 40 minút, pokým nebude mrkva úplne mäkká.

Uvarenú fazuľu s mangoldom rozdelíme na 4 taniere. Vývar ochutnáme, v prípade potreby dokoreníme. Na fazuľu položíme mrkvy, potom polejeme naberačkou fazuľového vývaru. Podávame horúce.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s