Špenátové palacinky so špargľou a kozím syrom

spinach crepesNa 8-10 ks:

Na cesto:

1/2 šálky (120 ml) vody

1/2 šálky (120 ml) ryžového (alebo iného rastlinného) mlieka

2 vajcia

2 polievkové lyžice olivového oleja

1/2 šálky (60 g) bielej múky

1/4 šálky (30 g) pohánkovej, špaldovej, alebo celozrnnej pšeničnej múky

1/2 čajovej lyžičky soli

cca 200 g mrazeného špenátu (špenát rozmrazíme a vytlačíme z neho prebytočnú vodu)

olej na pečenie

Na plnku:

230 g špargle

150 g čerstvého kozieho syru

čerstvá petržlenová vňať

soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Do mixovacej nádoby vložíme vodu, mlieko, vajcia, olivový olej, obe múky, soľ a rozmrazený špenát – v tomto poradí, s vlhkými prísadami na spodku. Mixujeme 30 sekúnd až 1 minútu. Dáme do chladničky minimálne na 30 minút, prípadne cez noc. Cesto by malo mať konzistenciu smotany. Ak je príliš husté, vmiešame trochu mlieka alebo vody.

Na strednej teplote zohrejeme 25 cm panvicu s nelepivým povrchom a pridáme trošičku oleja. Keď je olej horúci, pridáme 1/4 šálky (60 ml) cesta, pričom panvicou otáčame, aby sa nám rovnomerne rozlialo. Pečieme asi 2-3 minúty, pokým nebude spodok hnedastý a horná strana tuhá. Palacinku otočíme a opekáme z druhej strany asi 1-2 minúty, pokiaľ nebude aj druhá strana hnedastá. Takto pokračujeme so zvyšným cestom.

Špargľu si medzitým naparíme 3-4 minúty do mäkka. Vložíme do ľadového kúpeľa, aby sme zastavili varenie a zachovali farbu. Ak je špargľa príliš hrubá, prerežeme ju pozdĺžne na polovice a potom ju narežeme na 3 cm dlhé kúsky. Palacinky natrieme kozím syrom, rozdelíme na ne špargľu a posypeme petržlenovou vňaťou. Ochutíme soľou a čiernym korením. Palacinky prehneme alebo zrolujeme okolo plnky, dáme do zapekacej misky a pečieme v rúre na 165°C asi 15 minút do chrumkava.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s