Galette s červenou kapustou

red cabbage galettePre 4 osoby:

Na cesto:

3/4 šálky (80 g) bielej múky

1/4 šálky (40 g) celozrnnej pšeničnej, žitnej alebo špaldovej múky

1/2 čajovej lyžičky soli

6 polievkových lyžíc (85 g) studeného nesoleného rastlinného masla, nakrájaného na malé kocky

2 až 4 polievkové lyžice ľadovej vody

Na plnku:

2 polievkové lyžice rastlinného masla

1/2 stredne veľkej bielej cibule, narezanej na kocky

5 šálok natenko narezanej červenej kapusty (asi 280 g alebo polovica veľkej hlávky)

1 sladké jablko, napr. Gala, ošúpané a nahrubo narezané

1 čajová lyžička soli

1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

1/2 šálky (120 ml) červeného vína

1 čajová lyžička červeného vínneho octu

60 g modrého plesňového syru

Čas prípravy a varenia: 1 hodina 15 minút (bez cesta)

Obidve múky a soľ dáme do mixéra a zmiešame. Pridáme celé maslo naraz a rozmixujeme, kým sa nerozpadne na malé kúsky vo veľkosti hrášku. Pridáme 2 polievkové lyžice vody a znovu krátko pomixujeme. V prípade potreby pridáme ešte trošku vody, aby sa nám cesto spojilo. Cesto položíme na plastovú fóliu a pevne zavinieme tak, aby nám vznikol disk s priemerom asi 10 cm. Dáme do chladničky minimálne na 30 minút, prípadne až na 24 hodín.

Rúru predhrejeme na 190°C.

Maslo rozpustíme v hrnci alebo hlbokej panvici na strednej teplote. Keď prestane peniť, pridáme cibuľu a opekáme do mäkka, asi 5-10 minút. Pridáme kapustu, jablko, soľ a korenie a poriadne premiešame. Vlejeme víno. Privedieme do varu, potom znížime teplotu, zakryjeme a varíme, kým bude kapusta mäkká, asi 15-20 minút. Pridáme ocot a pokračujeme vo varení, pokiaľ sa väčšina tekutiny nevyvarí, asi ďalších 10 minút. Zmes necháme vychladnúť.

Jemne si pomúčime pracovnú plochu a valček a cesto na nej rozvaľkáme na kruh s priemerom asi 30 cm, hrubý asi 5 mm. Cesto položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a obložíme plnkou tak, aby nám po obvode zostal 4 cm hrubý prázdny okraj. Syr rozmrvíme a posypeme ním kapustu. Okraje cesta zahneme cez kapustovú zmes.

Pečieme v predhriatej rúre asi 25 minút, pokým cesto trošku nezhnedne.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s