Hríbovo-pórové rizoto

leek mushroom and lemon risottoPre 4 osoby:

225 g očisteného póru

225 g hnedých šampiňónov

30 ml (2 polievkové lyžice) olivového oleja

3 strúčiky cesnaku, prelisované

75 g (6 polievkových lyžíc) rastlinného masla

1 veľká cibuľa, narezaná nahrubo

350 g (1 a 3/4 šálky) guľatej ryže

1,2 litra (5 šálok) horúceho zeleninového vývaru

strúhaná kôra a šťava z 1 citróna

50 g (2/3 šálky) strúhaného syru

60 ml (4 polievkové lyžice) zmiešanej narezanej čerstvej pažítky a petržlenovej vňate

soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Pór dobre umyjeme, pozdĺžne rozpolíme a nakrájame na plátky. Šampiňóny utrieme papierovou utierkou a nahrubo narežeme. 

Vo veľkom hrnci zohrejeme olej a 1 minútu opekáme cesnak. Pridáme pór, hríby, poriadne ochutíme a opekáme na strednej teplote asi 10 minút do mäkka. Zeleninu vyberieme z hrnca a odložíme nabok.

Do hrnca pridáme 25 g (2 polievkové lyžice) masla a 5 minút na ňom opekáme cibuľu. 

Vmiešame ryžu a opekáme 1 minútu. Do hrnca pridáme za naberačku vývaru a pomaly varíme, za občasného miešania, kým sa všetka tekutina nevsaje.

Postupne po naberačke pridávame vývar. Rizoto by malo byť husté a krémové a ryža mäkká, ale nie lepkavá. Varenie trvá asi 20-25 minút.

Keď je ryža hotová, vmiešame pór, hríby, zvyšné maslo, strúhanú citrónovú kôru a 45 ml (3 polievkové lyžice) citrónovej šťavy, polovičku strúhaného syru a bylinky. Ochutíme a podávame, posypané zvyšným syrom a bylinkami.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s