Korenená šošovicová polievka

spiced lentil soupPre 4 osoby:

1 polievková lyžica olivového oleja

1 mrkva, narezaná na kocky

1 cibuľa, narezaná na kocky

230 g šampiňónov, nakrájaných na tenké plátky

1 veľký kaleráb, ošúpaný a narezaný na 1 cm kocky

3 strúčiky cesnaku, narezané nadrobno

1 polievková lyžica paradajkového pyré

1/2 šálky (120 ml) suchého červeného vína

1 a 1/2 šálky (300 g) zelenej fazule

6 šálok (1,5 l) zeleninového vývaru

1 čajová lyžička mletej rímskej rasce

1/2 čajovej lyžičky mletej škorice

1/2 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

1 a 1/2 čajovej lyžičky soli

krutóny, najlepšie domáce, na ozdobu

nahrubo narezaná petržlenová vňať na ozdobu

Čas prípravy a varenia: 1 hodina 15 minút

Olej zohrejeme vo veľkom hrnci na strednej teplote. Pridáme mrkvu a cibuľu a opekáme do mäkka, asi 8-10 minút. Pridáme hríby a opekáme, kým pustia šťavu a tá sa vyvarí, asi 10 minút. Pridáme kaleráb, potom cesnak a paradajkovú pastu a zamiešame, aby sa zelenina rovnomerne obalila. Teplotu zvýšime na vysokú a vlejeme víno.

Pridáme šošovicu a vývar a privedieme do varu. Vmiešame rímsku rascu, škoricu a korenie, potom znížime teplotu, čiastočne zakryjeme a varíme 20 minút. Vmiešame soľ a pokračujeme vo varení, kým bude šošovica mäkká, asi ešte 10 minút. Polovičku polievky rozmixujeme ponorným mixérom. Vrátime do hrnca, podľa chuti dochutíme soľou a korením. Ozdobíme krutónmi a petržlenovou vňaťou a podávame horúce.

Domáce krutóny

Na 2 šálky (225 g):

2 šálky (200 g) chlebu, narezaného alebo natrhaného na 1 cm kocky

2-3 polievkové lyžice olivového oleja

veľká štipka soli

štipka sušených byliniek, napríklad petržlenová vňať, oregáno, tymian, estragón alebo provensálske bylinky

Rúru predhrejeme na 180°C.

Kocky chleba rozložíme v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom a zatrasieme plechom, aby sa všetok chlieb rovnomerne obalil v oleji. Posypeme soľou a bylinkami.

Pečieme, pričom miešame každých 5 minút, kým budú krutóny zlatohnedé a chrumkavé. Toto môže trvať 10-25 minút, závisí od hustoty chleba. Na krutóny dávame pri pečení pozor, pretože môžu ľahko zhorieť. 

 

 

 

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s