Blízkovýchodná hostina

middle-eastern feastPre 4-6 osôb:

Baba Ganoush – predjedlo:

1 veľký baklažán

2 polievkové lyžice tahini

2 polievkové lyžice olivového oleja

šťava z 1 citrónu

soľ a čierne korenie

mletá paprika

2-3 stonky mäty alebo petržlenovej vňate, nahrubo narezané

chlieb pita

Rúru predhrejeme na 180°C. Baklažán popicháme vidličkou a položíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme ho v predhriatej rúre 45-60 minút, pokým nebude úplne mäkký.

Baklažán necháme vychladnúť, potom ho ošúpeme. Vnútro rozmliaždime, potom ho necháme pár minút na sitku, aby odtiekla prebytočná tekutina. Preložíme ho do misky. Zmiešame tahini, olivový olej a citrónovú šťavu a zmes vmiešame do baklažánového pyré. Ochutíme soľou a korením.

Posypeme troškou papriky a ozdobíme mätou alebo petržlenovou vňaťou. Podávame s pita chlebom.

baba ganoush

 

Falafel s tahini omáčkou – hlavné jedlo:

1 kopcovitá šálka cíceru, namočená cez noc

1 kopcovitá šálka sušeného bôbu, namočená cez noc

8 polievkových lyžíc najemno narezanej čerstvej petržlenovej vňate

8 polievkových lyžíc najemno narezaného čerstvého koriandru

8 polievkových lyžíc najemno narezanej čerstvej mäty

1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia

1 čajová lyžička nového korenia

1 čajová lyžička soli

1 čajová lyžička prášku na pečenie

olej na vyprážanie

Tahini omáčka:

1 šálka tahini

1 šálka vody

šťava z 1 citrónu

1 čajová lyžička soli

Cícer a bôb precedíme, dáme do mixéra spolu s bylinkami, čiernym a novým korením a soľou a mixujeme, kým zmes nebude mať konzistenciu jemného bulguru. Pridáme prášok na pečenie a necháme odpočívať aspoň 1 hodinu.

Na tahini omáčku zmiešame v miske všetky prísady.

V panvici zohrejeme olej. Z cícerovej zmesi vyformujeme malé guľky a rukami ich trochu sploštíme. Postupne ich pražíme v horúcom oleji asi 3 minúty, prípadne do zlatohneda. Osušíme na papierových utierkach.

Podávame s tahini omáčkou.

Tabbouleh – príloha:

1 šálka bulguru

2 šálky najemno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

2 šálky najemno nasekanej čerstvej mäty

šťava z 2 citrónov

1/3 šálky olivového oleja

morská soľ a čierne korenie

1 čajová lyžička mletej škorice

Bulgur pripravíme podľa návodu na obale. Vmiešame všetky ostatné prísady.

tabbouleh

 

Uhorkový šalát s jogurtom:

1 čajová lyžička semienok kumínu (rímskej rasce)

2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

1 polievková lyžica čerstvého alebo sušeného kôpru, príp. iných byliniek

2 a 1/4 šálky bieleho jogurtu (môže byť aj sójový)

štipka kajenského korenia

1/2 čajovej lyžičky soli

3 šálky ošúpaných a najemno nakrájaných uhoriek

Kumínové semienka nasucho opražíme na panvici na vysokej teplote, kým nezačnú voňať. Stiahneme z ohňa a v mažiari rozdrvíme.

Semienka zmiešame s citrónovou šťavou, bylinkami, jogurtom, kajenským korením a soľou vo veľkej miske. Vmiešame plátky uhoriek.

cucumber, dill and yogurt salad

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s