Karfiolový gougère s hríbmi

gougérePre 4-6 osôb:

115 g (8 polievkových lyžíc) margarínu

150 g (1 a 1/4 šálky) bielej múky

4 vajcia

115 g syru Gruyère alebo Cheddar, nakrájaného na malé kocky

5 ml (1 čajová lyžička) dijonskej horčice

soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Na plnku:

1 malý karfiol

1 x 200 g konzerva paradajok

15 ml (1 polievková lyžica) slnečnicového oleja

15 g (1 polievková lyžica) margarínu

1 cibuľa, nakrájaná na drobno

115 g šampiňónov – ak sú väčšie, prekrojené na polovice

trošku tymianu

Rúru predhrejeme na 200°C. Veľkú zapekaciu misku vymažeme margarínom. Do veľkého hrnca dáme 300 ml (1 a 1/4 šálky) vody a margarín a zohrievame, kým sa margarín neroztopí. Stiahneme z ohňa a pridáme všetku múku naraz. Drevenou vareškou poriadne miešame asi 30 sekúnd, kým nám nevznikne hladké cesto. Necháme trochu vychladnúť.

Po jednom vmiešame vajcia a šľaháme, pokiaľ zmes nebude hustá a lesklá. Vmiešame syr a horčicu a ochutíme soľou a korením. Zmes rozotrieme po stranách zapekacej misky, pričom v strede necháme dieru na plnku.

Karfiol rozoberieme na ružičky.

Na plnku rozmixujeme paradajky, prelejeme do odmerky a doplníme toľko vody, aby sme mali 300 ml (1 a 1/4 šálky) tekutiny.

Olej a margarín zohrejeme v hrnci a pridáme cibuľu. Opekáme ju asi 3-4 minúty. Pridáme hríby a opekáme 2-3 minúty. Pridáme karfiol a opekáme 1 minútu. Pridáme paradajkovú tekutinu a tymian. Ochutíme. Varíme na nízkej teplote 5 minút.

Zmes dáme do pripravenej zapekacej misky s cestom. Pečieme 40 minút, pokiaľ nám cesto nenarastie.

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s