Jablkový koláč s orechmi

???????????????????????????????Na 1 plech:

Na cesto:

450 g hladkej múky špeciál

100 g práškového cukru

250 g Palmarínu

4 polievkové lyžice kyslej smotany

1/2 vrecka prášku do pečiva

1 bielok

Na plnku:

750 g očistených, nahrubo nastrúhaných jabĺk

150 g orechov (polovicu pomelieme a polovicu nahrubo nasekáme)

1 polievková lyžice škorice

trstinový cukor, ak sú jablká kyslé

Ďalšie suroviny:

marhuľový lekvár na potretie spodného plátu surového cesta

práškový cukor a škorica na posypanie upečeného koláča podľa chuti

Múku s cukrom a práškom do pečiva premiešame  a zmiesime s Palmarínom, nakoniec vmiesime do cesta smotanu. Cesto rozdelíme na polovice a dáme na jednu hodinu chladiť do chladničky. Prvú polovicu cesta rozvaľkáme na obdĺžnik o trochu väčší než sú rozmery plechu. Valčekom prenesieme cesto na suchý plech, okraje preložíme cez okraje plechu.

Cesto potrieme lekvárom pomocou lyžice. Naň rovnomerne  nasypeme mleté a nasekané orechy, potom navrstvíme nastrúhané jablká. Ak sme sa rozhodli pridať cukor, posypeme ním jablká, poprášime mletou škoricou a rovnomerne navrstvíme zvyšok postrúhaných jabĺk. Plnku z jabĺk zarovnáme a trochu pritlačíme, potom posypeme zvyškom mletej škorice.  Pred položením druhej polovice rozvaľkaného cesta na jablká upravíme okraje cesta, ktoré nám lemujú plech – položíme ich smerom dovnútra na jablkovú plnku a ich povrch a rovnako aj boky  potrieme rozšľahaným bielkom (kvôli zlepeniu s druhým plátom cesta – aby počas pečenia nevytekala šťava z jabĺk na plech). Teraz vyvaľkáme druhú časť cesta, položíme na jablkovú plnku a trochu pritlačíme vidličkou okraje k zahnutým okrajom.

Povrch cesta ničím nenatierame, ale ho husto poprepichujeme vidličkou – je to dôležité, aby sa počas pečenia povrch nedvíhal a nevlnil.

Pečieme vo vyhriatej rúre 160˚ C  necelú pol hodinu. Koláč krájame až po úplnom vychladnutí. Vrch môžeme posypať práškovým alebo vanilkovým cukrom a škoricou.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s