Celozrnná pizza so šošovicou, pečeným cesnakom, karamelizovanou cibuľou a fetou

???????????????????????????????Pre 4 osoby:

Cesto:

1 balenie suchého droždia (2 a 1/4 čajovej lyžičky)

1/3 šálky (80 ml) teplej vody

3/4 šálky (90 g) celozrnnej múky

2/3 šálky (160 ml) vlažnej vody

3/4 čajovej lyžičky morskej soli

1 polievková lyžica olivového oleja

1 šálka (120 g) bielej múky

V miske zmiešame droždie s teplou vodou. Vmiešame 1/4 šálky (30 g) celozrnnej múky tak, aby nám vznikla lepkavá pasta. Necháme postáť 20 až 25 minút, kým sa na povrchu nevytvoria bublinky.

Pridáme 2/3 šálky (160 ml) vlažnej vody spolu so soľou, olivovým olejom, 2/3 šálky (80 g) bielej múky a zvyšnou 1/2 šálkou (60 g) celozrnnej múky.

Prísady premiešame drevenou varechou, pričom podľa potreby pridávame bielu múku, až kým sa nám cesto nespojí. Cesto by malo byť lepkavé – takže s múkou nepreháňame.. :-) Miesime do hladka, asi 8 až 10 minút.

Cesto potrieme trochou olivového oleja, zakryjeme utierkou alebo plastovou fóliou a necháme na teplom mieste odpočívať asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí objem.

Plech vystlaný papierom na pečenie potrieme trochou oleja a poprášime múkou. Z cesta opatrne vyformujeme 15 cm kruh. Položíme ho na plech a necháme odpočívať ešte asi 30-45 minút, kým znovu nezdvojnásobí objem. Rúru predhrejeme na 220°C.

Z cesta rukami vyťapkáme 35 cm kruh alebo ho roztlačíme na celý plech, obložíme pripravenými prísadami (viď nižšie) a okraje potrieme olivovým olejom. Pečieme v predhriatej rúre asi 12-15 minút, kým budú mať okraje zlatú farbu.

Obloha:

3/4 šálky (120 g) zelenej šošovice

1 a 1/2 šálky vody

2 polievkové lyžice olivového oleja

1 veľká cibuľa, nakrájaná na tenké kolieska

1/4 čajovej lyžičky soli

1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

1/4 šálky (5 g) čerstvej petržlenovej vňate

2 polievkové lyžice olivového oleja

dužina z 2 hlavičiek pečeného cesnaku

170 g syru feta

Šošovicu s vodou dáme do malého hrnca. Privedieme do varu, potom znížime teplotu, zakryjeme a varíme 25 minút do mäkka.

Olej zohrejeme v panvici s hrubým dnom a pridáme cibuľu. Na nízkej teplote opekáme za pravidelného miešania, až kým nebude cibuľa úplne mäkká, rozpadnutá a bude mať zlatohnedú farbu. Toto môže trvať od 35 až do 90 minút – trpezlivosť.. :-) Ochutíme soľou a korením. Necháme vychladnúť.

Uvarenú šošovicu, soľ, korenie, petržlenovú vňať a olivový olej dáme do mixéra a rozmixujeme, ak treba, pridáme viac oleja.

Šošovicové pyré natrieme na pripravené cesto a posypeme karamelizovanou cibuľou. Obložíme pečeným cesnakom a pomrvenou fetou. Pečieme podľa inštrukcií vyššie.. :-)

Pečený cesnak:

2 hlávky cesnaku

1 polievková lyžica olivového oleja

1/4 šálky (60 ml) vody

Rúru predhrejeme na 190°C.

Hlavičky cesnaku položíme na bok a ostrým nožom im opatrne odrežeme vrchy tak, aby bola väčšina strúčikov odhalená. Hlavičky cesnaku dáme do malej ohňovzdornej misky a pokvapkáme olejom. Do misky vlejeme vodu a pevne zakryjeme alobalom. Pečieme 45-60 minút, kým nebude cesnak úplne mäkký.

Cesnak rozoberieme na strúčiky a vytlačíme dužinu.

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s