Karfiolovo-pórový koláč

cauliflower and leek tartPre 4 osoby:

1 polievková lyžica rastlinného masla

1 pór, pozdĺžne rozštvrtený a nakrájaný na tenko

štipka hnedého cukru

1/4 šálky (60 ml) suchého bieleho vína

3 šálky ružičiek karfiolu (asi 350 g)

2 vajcia

1/3 šálky (80 ml) nízkotučnej smotany

2 čajové lyžičky dijonskej horčice

1/2 čajovej lyžičky soli

1/4 čajovej lyžičky mletého bieleho korenia

2 čajové lyžičky múky

2 jarné cibuľky, biele aj zelené časti, nakrájané na tenko

1 šálka (115 g) syru Gruyére, nastrúhaného

Na cesto:

1 šálka (120 g) bielej múky

1/3 šálky (40 g) špaldovej múky

1/2 čajovej lyžičky soli

7 polievkových lyžíc (100 g) studeného rastlinného masla, nakrájaného na kocky

3 až 6 polievkových lyžíc ľadovej vody

Najskôr si urobíme cesto: Do mixéru dáme obe múky a soľ a premiešame. Pridáme maslo a párkrát zamixujeme, tak aby sa maslo rozpadlo na guličky vo veľkosti hrášku. Pridáme 3 lyžice vody a znovu párkrát zamixujeme, kým sa nám cesto nespojí, ak treba, pridáme trošku vody. Cesto potom dáme na plastovú fóliu, pevne ho do nej zamotáme a dáme do chladničky minimálne na 30 minút.

Vychladené cesto vyvaľkáme, prípadne prstami natlačíme do okrúhlej formy (cca 23 cm). Zakryjeme ho plastovou fóliou a dáme do chladničky na ďalších 20 minút.

Rúru predhrejeme na 200°C. Cesto vyberieme z chladničky, vidličkou ho dopicháme, zakryjeme papierom na pečenie a zaťažíme napr. suchou fazuľou. Pečieme 15 minút. Potom odstránime papier na pečenie a záťaž a pečieme ďalších 5-7 minút, pokým nezačne hnednúť.

Teplotu v rúre znížime na 160°C.

Maslo zohrejeme v hlbokej panvici na strednej teplote. Pridáme pór a cukor, zakryjeme a 5 minút varíme do mäkka. Odokryjeme a opekáme ďalších 10 minút. Vmiešame víno a karfiol. Zakryjeme a varíme, kým bude karfiol úplne mäkký, asi 15-20 minút.

Karfiolovú zmes preložíme do mixéra a rozmixujeme do hladka. V malej miske zmiešame vajcia, smotanu, horčicu, soľ, korenie a múku. Zmes pridáme do mixéra a mixujeme, kým sa nespojí s karfiolom. Pridáme jarnú cibuľku a polovicu syru a znovu zmixujeme.

Zvyšný syr nasypeme na cesto. Karfiolovú zmes  vylejeme na cesto a povrch vyrovnáme. Pečieme 25-35 minút. Necháme 10 minút odpočívať vo forme, potom koláč narežeme a podávame.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s