Tekvicovo-fazuľovo-špenátová lasagna

???????????????????????????????Pre 8 osôb:

1 stredne veľká muškátová tekvica (asi 1 kg)

1 polievková lyžica olivového oleja

230 g cesta na lasagne (9-12 plátkov)

450 g čerstvého alebo 280 g mrazeného špenátu

3 polievkové lyžice rastlinného masla

3 polievkové lyžice múky

3 šálky (750 ml) sójového mlieka

3/4 čajovej lyžičky soli

1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia

450 g čerstvej mozzarelly, nakrájanej na tenké plátky

2 šálky uvarenej čiernej fazule alebo 425 g konzerva čiernej fazule, precedená a opláchnutá

1/3 šálky (45 g) strúhaného syru

 

Čas prípravy a tepelnej úpravy: 1 hodina 45 minút

Rúru predhrejeme na 200°C.

Konce tekvice odrežeme a v mieste, kde sa rozširuje, ju prerežeme napoly. Odrezanou časťou ju posadíme na pracovnú plochu a nožom opatrne zhora dolu odrežeme kožu v tenkých pásikoch. Potom obe časti tekvice pozdĺžne prerežeme na polovice, vyberieme semienka a po šírke rozrežeme na 5 mm plátky. Plátky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rukami vmiešame olivový olej. Pečieme 20-30 minút, pričom z času na čas tekvicu premiešame. Necháme vychladnúť.

Teplotu v rúre znížime na 190°C. Zapekaciu misku (cca. 23×33 cm) jemne vymažeme olejom.

Ak používame čerstvý špenát, oblanšírujeme alebo naparíme ho. Ak používame mrazený, rozmrazíme ho a vytlačíme z neho čím viac vody.

Maslo rozpustíme v stredne veľkom hrnci na strednej teplote. Keď prestane peniť, poprášime ho múkou a za stáleho miešania varíme 1-2 minúty. Postupne za stáleho miešania pridáme mlieko tak, aby sme v ňom nemali hrudky. Privedieme do varu a varíme, kým nám zmes zhustne, asi 6-8 minút. Stiahneme z ohňa a vmiešame špenát, soľ a kajenské korenie.

Do pripravenej zapekacej misky dáme asi 1/2 šálky (120 ml) špenátovej omáčky. Na ňu položíme 3 plátky cesta, polejeme asi 1 šálkou (240 ml) špenátovej omáčky, na ňu rozložíme polovičku tekvice, polovičku mozzarelly a 1 šálku fazule. Na toto položíme ďalšie 3 plátky cesta, 1 šálku špenátovej omáčky, zvyšnú tekvicu, mozzarellu a fazuľu. Zakryjeme zvyšnými plátkami cesta a polejeme zvyšnou špenátovou omáčkou. Posypeme strúhaným syrom. Zakryjeme alobalom a pečieme 30 minút. Alobal odstránime a pokračujeme v pečení ďalších 10-15 minút, pokiaľ nebude vrch hnedý. Vyberieme z rúry a necháme odpočívať aspoň 15 minút, potom lasagnu narežeme a podávame.

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s