Krémové zapekané zemiaky

creamy potato gratinPre 4-6 osôb:

2 kg pevných zemiakov šalátového typu, ak sú veľké, prerezané napoly

8 šálok (2 litre) sójového mlieka

1 bobkový list

2 polievkové lyžice rastlinného masla

2 a 1/4 šálky (550 ml) sójovej smotany na šľahanie

štipka mletého muškátového oriešku

morská soľ

Rúru predhrejeme na 180°C.

Zemiaky dáme do veľkého hrnca spolu s mliekom a bobkovým listom. Privedieme do varu, potom znížime teplotu, pridáme štipku soli a pomaly varíme do polomäkka, asi 10-15 minút.

Zemiaky precedíme. Keď trošku (ale nie celkom) vychladnú, nakrájame ich na asi 3 mm hrubé krúžky.

Zapekaciu misku vytrieme maslom. Položíme do nej polovičku zemiakov a posypeme soľou. Prikryjeme zvyšnými zemiakmi a znovu posypeme soľou. Vlejeme smotanu a posypeme muškátovým orieškom.

Pečieme v predhriatej rúre do zlata a kým sa smotana skoro celá nevsiakne do zemiakov, asi 45 minút. Podávame ako prílohu alebo ako samostatné jedlo s miešaným zeleným šalátom.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s