1 kopcovitá šálka poleného suchého hrachu (žltého alebo zeleného)
6 šálok vody
2 polievkové lyžice oleja alebo margarínu
2 mrkvy, nakrájané na hrubšie kolieska
2 stonky zeleru, nakrájané na tenké plátky
2 zemiaky, nakrájané na veľké kocky
1 čajová lyžička sušenej bazalky
1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
1 čajová lyžička mletého kumínu
1 čajová lyžička medu (nemusí byť)
1 polievková lyžica citrónovej šťavy (nemusí byť)
1 čajová lyžička soli a 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
Hrach opláchneme a dáme do veľkého hrnca s vodou. Zakryjeme a varíme asi 40 minút.
V panvici zohrejeme olej a opečieme na ňom zeleninu spolu s bazalkou a koreniami na strednej teplote asi 5 minút. Pridáme do hrnca s hrachom. Znovu privedieme do varu a varíme zakryté ďalších 20 minút, pokým nebude hrach mäkký. Pridáme med a citrónovú šťavu, ak používame. Ochutíme soľou a korením a podávame.