Rizoto so šampanským a paradajkami s tymianom

champagne risotto with tomatoesPre 4 osoby:

4 šálky (1 liter) zeleninového vývaru

1 šálka (250 ml) šampanského alebo iného šumivého bieleho vína, napr. cava alebo prosecco

3 polievkové lyžice rastlinného masla

1 pór, nakrájaný na tenké plátky

1 strúčik cesnaku, nakrájaný na tenké plátky

1 a 1/2 šálky (330 g) guľatej ryže na rizoto (arborio)

50 g strúhaného syru

1 polievková lyžica olivového oleja

16-20 malých žltých paradajok

2 vetvičky citrónového tymianu, príp. obyčajný tymian s trochou citrónovej kôry

morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Vývar a šampanské dáme do hrnca a na strednej teplote  necháme pomaly variť.

Do hrnca s hrubým dnom dáme 2 lyžice masla a na strednej teplote zohrejeme. Keď začne maslo peniť, pridáme pór a cesnak a opekáme 4-5 minút do mäkka. Pridáme ryžu a opekáme 1 minútu za stáleho miešania. Pridáme za malú naberačku vývaru a niekoľko minút miešame, pokým sa všetka tekutina nevpije do ryže. Opakujeme, pokým neminieme všetok vývar. Ryža by mala byť mäkká, ale nie rozvarená. Vmiešame zvyšné maslo a syr a hrniec zakryjeme.

Olivový olej dáme do panvice a na strednej teplote zohrejeme. Pridáme paradajky, tymian, morskú soľ a čierne korenie a opekáme 3-4 minúty, pričom často trasieme panvicou, kým paradajky nezmäknú a nezačnú praskať.

Rizoto podávame s opečenými paradajkami.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s