Francúzska cibuľová polievka

french onion soupPre 4 osoby:

4 polievkové lyžice (50 g) rastlinného masla

1 kg cibule, nakrájanej na tenké plátky

2 strúčiky cesnaku, prelisované

1 polievková lyžica hnedého cukru

2 polievkové lyžice koňaku alebo brandy

1 a 1/4 šálky (300 ml) jablčného cideru

5 šálok (1,2 litra) zeleninového vývaru

troška sušenej petržlenovej vňate, tymianu a bobkový list

morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Cesnakové toasty:

4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja

1 strúčik cesnaku, prelisovaný

1 malá bageta alebo 1/2 veľkej bagety, nakrájanej na plátky

200 g tvrdého syru, nastrúhaného (tu sme použili vegánsky čedar)

Rúru predhrejeme na 180°C.

V miske zmiešame olivový olej a cesnak a dobre ochutíme. Plátky bagety položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich cesnakovým olejom. Pečieme v predhriatej rúre 20 minút do chrumkava.

Maslo rozpustíme vo veľkom hrnci na strednej teplote. Pridáme cibuľu a cesnak a miešame, kým nezačnú mäknúť. Stíšime oheň, hrniec zakryjeme a pomaly varíme 25-30 minút, kým nebude cibuľa poriadne mäkká. Odokryjeme a pridáme cukor. Za častého miešania varíme ďalších 20 minút, pokým cibuľa nebude mať tmavo zlatú farbu. Vlejeme koňak a cider a varíme 1 minútu. Pridáme vývar a sušené bylinky a zamiešame. Varíme ďalších 45 minút, potom ochutíme. Vyberieme bobkový list.

Predhrejeme gril v rúre. Polievku rozdelíme do 4 ohňovzdorných misiek a položíme ich na plech. Do každej misky položíme 2-3 cesnakové toasty a posypeme syrom. Grilujeme do zlata a ihneď podávame.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s