Gaštanový zapekanec

Pre 6-8 osôb:

450 g čerstvých gaštanov

2 šálky miešaných orechov (najlepšie sú nesolené mandle a brazílske orechy)

1 šálka pšena

2 a 3/4 šálky vody

2 polievkové lyžice oleja

2 mrkvy, postrúhané

1/2 kapusty, nakrájanej na jemno

2 stonky zeleru, nakrájané na tenko

255 g brokolice, rozobratej na malé ružičky

3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku

2 polievkové lyžice sójovej omáčky tamari

1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia

1 polievková lyžica talianskej zmesi sušených byliniek

Rúru predhrejeme na 190°C. Na gaštanoch urobíme ostrým nožíkom krížik na špicatej strane. Dáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou a necháme postáť 5 minút. Gaštany po jednom vyberieme z vody a ošúpeme. Olúpané gaštany varíme vo vriacej vode asi 30 minút do mäkka, odložíme nabok a vývar si necháme na neskôr.

Medzitým rozprestrieme orechy na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre asi 10 minút do svetlohneda, občas zamiešame. Orechy nahrubo nasekáme, dáme nabok. Pšeno uvaríme vo vode podľa návodu na obale.

Olej zohrejeme v hrnci, pridáme mrkvu, kapustu a zeler. Zakryjeme a varíme pár minút na strednej teplote, potom pridáme brokolicu a varíme 1-2 minúty. Pridáme paradajkový pretlak, tamari, korenie, talianske bylinky, gaštany, miešané orechy a uvarené pšeno. Vmiešame toľko gaštanového vývaru, aby sa nám celá hmota spojila.

Zmes dáme do veľkej zapekacej misy a pečieme v rúre asi 45 minút. Pred podávaním môžeme ozdobiť mandľovými vločkami, tekvicovými semienkami a petržlenovou vňaťou. Podávame s hnedou omáčkou.

Hnedá omáčka

2 polievkové lyžice rastlinného masla

3 polievkové lyžice celozrnnej múky

1 a 1/4 šálky vody

sušené bylinky na ochutenie

2 polievkové lyžice tamari

1 čajová lyžička paradajkového pretlaku

čierne korenie

Maslo rozpustíme v malom hrnci na strednej teplote. Vmiešame múku a postupne pridávame vodu za stáleho miešania, pokým nám nevznikne hladká omáčka bez hrudiek. Ochutíme bylinkami. Privedieme do varu a varíme, pokiaľ omáčka nezhustne. Pridáme tamari a paradajkový pretlak. Ochutíme korením.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s