Jačmenná polievka so šampiňónmi a paštrnákom

barley soup with mushrooms and parsnipsPre 4 osoby:

2 polievkové lyžice neutrálneho oleja

2 póry, nakrájané na tenké plátky

230 g šampiňónov, nakrájaných na tenké plátky

1 veľká mrkva, ošúpaná a nakrájaná na drobno

1 stredný paštrnák, ošúpaný a nakrájaný na drobno

3 strúčiky cesnaku, nakrájané na drobno

štipka tymianu

1 bobkový list

3/4 šálky/165 g jačmeňa

3/4 šálky/180 ml svetlého piva

6 šálok/1,5 l zeleninového vývaru

3/4 čajovej lyžičky soli

1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia

Čas prípravy a varenia: 1 hodina 20 minút

Olej zohrejeme v hrnci na strednej teplote. Pridáme pór a opekáme do mäkka, asi 5 minút. Pridáme šampiňóny a opekáme, kým nezačnú hnednúť a púšťať šťavu, asi 4-6 minút. Vmiešame mrkvu a paštrnák. Trochu zvýšime teplotu, zakryjeme a varíme 5 minút. Pridáme cesnak, tymian a bobkový list a opekáme do voňava, asi 1 minútu. Vmiešame jačmeň, potom vlejeme pivo a varíme za častého miešania, kým sa polovica tekutiny neabsorbuje.

Pridáme zeleninový vývar. Privedieme do varu, potom vmiešame soľ. Znížime teplotu a varíme, čiastočne prikryté, kým nebude jačmeň mäkký, 35 až 45 minút. Vmiešame korenie, podľa potreby dochutíme. Podávame horúce.

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s