Tekvicové rizoto s gorgonzolou

pumpkin and gorgonzola risottoPre 4 osoby:

500 g ošúpanej tekvice nakrájanej na kocky

1 polievková lyžica olivového oleja

4 šálky/1 liter zeleninového vývaru

2 polievkové lyžice rastlinného masla

1 pór, prekrojený pozdĺžne napoly a nakrájaný na tenké plátky

1 strúčik cesnaku, nakrájaný na drobno

1 a 1/2 šálky/330 g arborio (okrúhlej) ryže

50 g syru Gorgonzola

Rúru predhrejeme na 180°C.

Tekvicu dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v predhriatej rúre 30 minút.

Vývar dáme do hrnca a pomaly privedieme do varu. V druhom hrnci rozpustíme maslo na vysokej teplote a pridáme pór a cesnak. Opekáme 4-5 minút za častého miešania, pokým pór nezmäkne.

K póru pridáme ryžu a miešame 1 minútu. Pridáme 1/2 šálky/125 ml horúceho vývaru a varíme za stáleho miešania, pokým ryža neabsorbuje väčšinu tekutiny. Tento proces opakujeme, kým sa nám neminie všetok vývar, čo bude trvať asi 20-25 minút. Ryža by mala byť mäkká, ale nie rozvarená.

Pridáme pečenú tekvicu. Hrniec stiahneme z ohňa, vmiešame gorgonzolu a ihneď podávame.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s