900 g múčnatých zemiakov
1 čajová lyžička soli
4 polievkové lyžice/50 g rastlinného masla
1 malé vajce, rozšľahané
2 šálky/250 g bielej múky
Rukolové pesto:
100 g rukoly
najemno nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
2-3 strúčiky cesnaku
1/2 šálky/50 g vlašských orechov
3/4 šálky/200 ml dobrého olivového oleja
50 g vegánskeho parmezánu, nastrúhaného najemno
morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Neošúpané zemiaky dáme variť do hrnca s vriacou vodou na 20-30 minút, kým nebudú úplne mäkké.
Medzitým si urobíme pesto – do mixéra dáme rukolu, citrónovú kôru, cesnak, orechy, olivový olej, “parmezán”, soľ a korenie a rozmixujeme. Preložíme do sklenenej fľašky.
Uvarené zemiaky ošúpeme a prelisujeme cez lis na zemiaky alebo poriadne rozmliaždime. Kým sú ešte teplé, pridáme soľ, maslo, vajce a polovicu múky. Zmiešame, postupne pridávame ostatnú múku a miesime, pokiaľ nám nevznikne hladké, mäkké a trochu lepkavé cesto. Z cesta potom vyvaľkáme dlhé “klobásky”, asi 2,5 cm hrubé a nakrájame ich na 2,5 cm dlhé kúsky.
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu s trochou soli. Postupne pridávame gnocchi a necháme ich povariť 2-3 minúty, alebo kým vyplávajú na povrch. Gnocchi podávame zmiešané s pestom.