Pšenové placky

Pre 4-6 osôb:

2 šálky pšena

1 liter vody

štipka soli

1 a 1/3 šálky cukety nakrájanej na plátky

1 čajová lyžička nastrúhanej citrónovej kôry

celozrnná múka

2 polievkové lyžice oleja

200 g pevného tofu, pomrveného

Pšeno dáme do hrnca s vodou a soľou. Privedieme do varu, zakryjeme a varíme asi 30 minút. Pridáme cuketu a varíme ešte 10 minút, necháme vychladnúť. Studené pšeno s cuketou dáme do mixéra a rozmixujeme. Pridáme zvyšné prísady a zamiešame, pridáme toľko múky, aby nám vzniklo husté cesto.

V panvici zohrejeme trochu oleja. Robíme dve alebo tri placky naraz – na panvicu dáme asi za hrsť cesta a vareškou ho stlačíme na placku. Pečieme na strednej teplote asi 3-4 minúty z každej strany, kým nebudú placky zlatohnedé. Podávame ich s paradajkovou omáčkou a miešaným šalátom.

Paradajková omáčka:

2 polievkové lyžice olivového oleja

2 stonky zeleru, nakrájané na jemno

1 mrkva, postrúhaná

1 bobkový list

2 a 1/2 šálky čerstvých alebo konzervovaných paradajok

2/3 šálky paradajkovej pasty

2 polievkové lyžice čerstvého oregana alebo bazalky

1 čajová lyžička soli

štipka korenia

Olej zohrejeme v hrnci na strednej teplote a zeler v ňom opečieme do mäkka. Pridáme mrkvu, bobkový list, paradajky a paradajkovú pastu a varíme 45 minút. Pridáme bylinky a ochutíme soľou a korením. Pred podávaním rozmixujeme v mixéri do hladka.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s