Baklažánovo-paradajkové karí s červenou šošovicou a Korenené zemiaky

Pre 4 osoby:

3 polievkové lyžice olivového oleja

1 veľký baklažán, nakrájaný na kocky

1 červená cibuľa, nakrájaná na drobno

2 strúčiky cesnaku, nakrájané na drobno

1 polievková lyžica na jemno nakrájaného čerstvého zázvoru

250 g cherry paradajok

6-8 karí lístkov

1 čajová lyžička mletého kumínu

1/4 čajovej lyžičky čili prášku

1 polievková lyžica paradajkovej pasty/pyré

2/3 šálky (125 g) červenej šošovice

basmati ryža alebo korenené zemiaky ako príloha

V hrnci zohrejeme 2 polievkové lyžice oleja na vysokej teplote. Keď je olej horúci, pridáme baklažán a opekáme ho 5-10 minút za častého obracania. Opečený baklažán vyberieme z hrnca.

Do hrnca pridáme zvyšný olej, cibuľu, cesnak a zázvor a opekáme 5 minút. Pridáme cherry paradajky a opekáme 1 minútu – potom ich vyberieme a dáme k baklažánu.

Do hrnca dáme karí lístky a kumín a minútu opekáme. Pridáme čili prášok, paradajkovú pastu, 2 šálky vody a šošovicu a varíme 15-20 minút. Vmiešame baklažán a cherry paradajky a zohrejeme.

Korenené zemiaky:

500 g zemiakov, ošúpaných a nakrájaných na kocky

4 polievkové lyžice slnečnicového oleja

2 čajové lyžičky horčičných semienok

1 čajová lyžička čili prášku alebo mletej papriky

2 čajové lyžičky kumínových semienok

8-10 karí lístkov

2 čajové lyžičky mletého koriandru

2 čajové lyžičky mletého kumínu

1 čajová lyžička mletej kurkumy

čerstvo vytlačená citrónová šťava na dochutenie

soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Zemiaky uvaríme v hrnci s osolenou vriacou vodou do mäkka.

Vo veľkej panvici alebo woku zohrejeme slnečnicový olej. Pridáme horčičné semienka, čili prášok, kumínové semienka a karí lístky. Opekáme 1-2 minúty, potom pridáme mletý koriander, kumín, kurkumu a zemiaky. Osolíme, okoreníme a opekáme na vysokej teplote 4-5 minút.

Dochutíme citrónovou šťavou a prípadne koriandrovou vňaťou a podávame.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s