Zapekaná quinoa so zelerom

Pre 3-4 osoby:

1 šálka (170 g) quinoy

2 šálky vody

2 polievkové lyžice studeného margarínu

2 póry, biele aj zelené časti, pozdĺžne prepolené a nakrájané na plátky

1/4 šálky (30 g) domácej strúhanky

1 čajová lyžička olivového oleja

soľ

1 veľká buľva zeleru (asi 450 g)

8 polievkových lyžíc (240 ml) smotany

čerstvo mleté čierne korenie

Čas prípravy a tepelnej úpravy: 1 hodina a 15 minút

Rúru predhrejeme na 190°C. Zapekaciu misku vymažeme margarínom.

Quinou dáme do sitka a poriadne opláchneme pod prúdom studenej vody. Potom dáme quinou do hrnca, zalejeme vodou a na vysokej teplote privedieme do varu. Znížime oheň, zakryjeme a varíme 15 minút. Ak v hrnci zostane nejaká voda, precedíme ju.

Medzitým zohrejeme 1 a 1/2 polievkovej lyžice margarínu v hrnci na nízkej teplote. Pridáme pór a opekáme do mäkka, asi 10 minút.

V malej miske zmiešame strúhanku, olej a štipku soli.

Zeler očistíme veľkým nožom, potom ho prekrojíme po výške na štvrtiny a tie potom nakrájame na 3 mm hrubé plátky.

Quinou zmiešame s pórom a štvrtinu tejto zmesi rozložíme na dno zapekacej misky. Pokvapkáme 2 polievkovými lyžicami smotany, potom osolíme a okoreníme. Obložíme tretinou zeleru. Tieto vrstvy zopakujeme ešte 2 krát. Na vrch dáme zvyšnú quinou, pokvapkáme zvyšnou smotanou a potom rovnomerne posypeme strúhankovou zmesou. Zvyšnú 1 polievkovú lyžicu studeného margarínu nakrájame na malé kúsky a obložíme ním strúhanku.

Misu zakryjeme alobalom a pečieme 30 minút. Alobal odstránime a pečieme ďalších 15 minút, pokým nebude zeler mäkký. Podávame horúce.

 

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s