Polievka z pečenej mrkvy a červenej repy

Pre 4 osoby:

1 kg mrkvy, nakrájanej na 3 cm kúsky

450 g červenej repy nakrájanej na väčšie kúsky

3 polievkové lyžice oleja

soľ

čerstvo mleté čierne korenie

2 hlavičky cesnaku, rozdelené na strúčiky a ošúpané

1 polievková lyžica margarínu

1 cibuľa nakrájaná na drobno

2 čajové lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru

1,5 l zeleninového vývaru

Čas prípravy a tepelnej úpravy: 2 hodiny

Rúru predhrejeme na 200°C.

Mrkvu a červenú repu rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme 2 polievkovými lyžicami oleja, poriadne osolíme a okoreníme a rukami premiešame tak, aby bola všetka zelenina obalená.

Zeleninu pečieme 1 hodinu, pričom každých 15 minút ju premiešame. Pridáme cesnak a premiešame s ostatnou zeleninou, aby sa obalil olejom. Pokračujeme v pečení ďalších 20 minút, kým nebude zelenina úplne mäkká.

Vo veľkom hrnci zohrejeme zvyšný olej a margarín na strednej teplote. Pridáme cibuľu a opekáme do mäkka, asi 6 až 8 minút. Pridáme zázvor a pečenú zeleninu a zamiešame. Vlejeme vývar a privedieme do varu. Osolíme 1/2 čajovou lyžičkou soli. Znížime teplotu, zakryjeme a varíme 20 minút.

Stiahneme z ohňa a rozmixujeme do hladka. Ak je polievka príliš hustá, môžeme pridať za naberačku vody alebo vývaru. Dochutíme soľou a korením a podávame.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s