Slaná palacinková torta s karí zemiakovou plnkou

Pre 5 osôb:

1 veľký zemiak (asi 325 g)

1 stredný sladký zemiak (asi 325 g)

2 polievkové lyžice neutrálneho oleja

1 stredná červená cibuľa nakrájaná na kocky

1 a 1/2 čajovej lyžičky karí prášku

1 čajová lyžička garam masaly

1/2 čajovej lyžičky mletého koriandru

štipka kajenského korenia

1 čajová lyžička soli

1 polievková lyžica múky

1 šálka (240 ml) vody

3 jarné cibuľky nakrájané na tenko

Na pohánkové palacinky:

1/2 šálky (120 ml) zeleninového vývaru

1/2 šálky (120 ml) nízkotučného mlieka

2 vajcia

2 polievkové lyžice olivového oleja

1/2 šálky (60 g) bielej múky

1/4 šálky (30 g) pohánkovej múky

1/2 čajovej lyžičky soli

rastlinný olej

Najskôr si urobíme palacinky: do mixéru dáme vodu, mlieko, vajcia, olivový olej, obe múky a soľ (v tomto poradí). Mixujeme 30 sekúnd až 1 minútu. Cesto dáme do chladničky minimálne na 30 minút, prípadne na celú noc.

Na panvici zohrejeme trošku oleja, pridáme 1/4 šálky cesta a opekáme asi 2 až 3 minúty, potom palacinku otočíme na druhú stranu a opekáme asi 1 až 2 minúty. Odložíme do tepla, kým urobíme zvyšné palacinky.

Zemiaky narežeme na 3 mm hrubé kolieska.

V hlbokej panvici zohrejeme na strednej teplote olej. Pridáme cibuľu a opekáme do mäkka, približne 10 až 12 minút. Vmiešame karí prášok, garam masalu, koriander, kajenské korenie a soľ. Pridáme zemiaky, zamiešame tak, aby sa všetky obalili v korení, potom ich posypeme múkou a znovu premiešame. Vlejeme vodu a privedieme do varu. Znížime teplotu, premiešame, zakryjeme a varíme do mäkka, asi 15 až 20 minút. Stiahneme z ohňa, zmes necháme trochu vychladnúť a vmiešame jarnú cibuľku.

Do stredu servírovacieho taniera položíme jednu palacinku, rozotrieme na ňu 1/2 šálky (približne pätinu) zemiakovej zmesi, pričom necháme 1 cm voľný okraj. Na plnku položíme ďalšiu palacinku a rukami ju rovnomerne pritlačíme. Potom rozotrieme ďalšiu vrstvu zemiakovej zmesi a takto pokračujeme, kým máme 5 vrstiev zemiakov. Najkrajšiu palacinku dáme navrch.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s