Tekvicový galette s ružičkovým kelom

Pre 4 osoby:

1 malá muškátová tekvica (asi 325 g)

2 šálky ružičkového kelu (asi 230 g) nakrájaného na štvrtiny

2 polievkové lyžice olivového oleja

čerstvo mleté čierne korenie

štipka soli

1 čajová lyžička sušeného tymianu

štipka kajenského korenia

85 g nastrúhaného syru Gruyere

citrónová šťava

Na cesto:

3/4 šálky (90 g) bielej múky

1/4 šálky (30 g) celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej múky

1/2 čajovej lyžičky soli

6 polievkových lyžíc (85 g) studeného nesoleného masla, nakrájaného na kocky

2 až 4 lyžice ľadovej vody

Obe múky a soľ dáme do mixéra a zmiešame. Pridáme maslo a mixujeme, pokým sa nespojí s múkou – zmes by mala vyzerať ako omrvinky alebo malý hrášok. Pridáme 2 polievkové lyžice vody a znovu mixujeme, kým sa nám zmes nespojí. Ak treba, pridáme trochu viac vody. Hneď, ako je zmes kompaktná a nedrobí sa, prestaneme mixovať. Na pracovnú plochu rozprestrieme kuchynskú fóliu a cesto položíme do jej stredu. Cesto zabalíme na tesno do fólie tak, aby nám z neho vznikol plochý kotúč s priemerom 10 cm. Cesto dáme do chladničky na minimálne 30 minút, prípadne na 1 deň.

Rúru predhrejeme na 220°C.

Tekvicu ošúpeme, vyberieme semienka a nakrájame na 1 cm plátky. Tekvicu a ružičkový kel dáme do misky, pridáme 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, korenie a štipku soli. Misku zatvoríme a pretrasieme, aby sa prísady poriadne premiešali. Vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 15 až 20 minút. Vyberieme z rúry a teplotu znížime na 190°C.

Tekvicu a ružičkový kel vrátime do misky. Pridáme tymian a kajenské korenie. Ochutnáme, ak treba, pridáme soľ alebo korenie.

Pracovnú plochu poprášime trochou múky a do stredu dáme vychladené cesto. Cesto rozvaľkáme na 30 cm kruh, hrubý asi 5 mm. Ak sa na okrajoch začne cesto trhať, nestresujeme :-)

Cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu nasypeme syr, pričom necháme 4 cm voľný okraj. Na syr navŕšime tekvicovú zmes. Okraje cesta zahneme cez plnku.

Pečieme asi 25 minút. Pred podávaním pokvapkáme zvyšným olivovým olejom a trochou citrónovej šťavy. Podávame teplé.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s