rastlinný olej na vyprážanie
500 g mäkkého tofu, osušeného
50 g kukuričnej múky
2 čajové lyžičky soli
1 čajová lyžička čínskej zmesi 5 korení (ak nemáme, môžme zmiešať škoricový prášok, koriandrový prášok, pomletý bobkový list, badiánový prášok a nové korenie)
Na čili octový dressing:
75 ml ryžového octu
75 ml vody
2 polievkové lyžice hnedého cukru
1 polievková lyžica svetlej sójovej omáčky
1 veľká červená čili paprička, bez semienok, nakrájaná na tenko
1 čajová lyžička sezamového oleja
Čas prípravy: 15 minút Čas varenia: asi 15 minút
Najskôr si urobíme dressing. V miske zmiešame ocot, vodu a cukor a miešame, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Zmes prelejeme do hrnca, privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme asi 5-6 minút, pokým sa nám polovica tekutiny nevyvarí a nezíska sirupovitú konzistenciu. Necháme 30 minút chladnúť, potom vmiešame sójovú omáčku, čili a sezamový olej. Vlejeme do servírovacej misky.
V hlbokej panvici zohrejeme asi 5 cm vrstvu oleja do horúca. Medzitým nakrájame tofu na 3 cm kocky. V miske zmiešame kukuričnú múku, soľ a čínsku zmes korení. Kocky tofu obalíme v tejto zmesi, dáme do horúceho oleja a pražíme 2-3 minúty do chrumkava. Vyberieme pomocou dierkovanej varechy a osušíme na kuchynskom papieri.
Tofu dáme na servírovací tanier, poprášime troškou soli a čínskym korením. Podávame s čili octovým dressingom.