Špenátovo-zemiaková polievka

Prísady pre 4 osoby:

1 polievková lyžica neutrálneho oleja (repkový, arašidový, slnečnicový alebo rastlinný)

2 čajové lyžičky sezamového oleja

4 jarné cibuľky, biele aj svetlozelené časti, nakrájané na tenko

3 strúčiky cesnaku – prelisované

2 čajové lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru

380 g špenátu

2 stredné zemiaky, dokopy asi 450 g – ošúpané a nakrájané na kocky

5 šálok (1,25 l) zeleninového vývaru

2 polievkové lyžice miso pasty

citrónová šťava

Čas prípravy a varenia: 45 minút

Vo veľkom hrnci zohrejeme neutrálny olej so sezamovým olejom na strednej teplote. Pridáme jarnú cibuľku a opekáme asi 1 minútu. Pridáme cesnak a zázvor a opekáme ďalšiu minútu. Pridáme špenát a zemiaky, zakryjeme a varíme 3-4 minúty, občas premiešame. Vlejeme vývar a privedieme do varu, potom znížime oheň, zakryjeme a varíme, kým nebudú zemiaky úplne uvarené, cca 10-15 minút.

Polievku stiahneme z ohňa a ponorným mixérom rozmixujeme do hladka.

Polievku znovu zohrejeme. Asi 1/2 šálky (120 ml) preložíme do misky, pridáme miso pastu a vymiešame do hladka. Miso zmes vlejeme do hrnca s polievkou a varíme 5-10 minút.

Pridáme citrónovú šťavu na dochutenie. Polievku môžeme podávať s jasmínovou ryžou alebo samotnú.

 

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s