Šalát z bulguru s kelom a fetou

Prísady na 3-4 porcie:

1 šálka (180 g) bulguru

2 šálky (475 ml) vody

1 polievková lyžica neutrálneho oleja (repkový, arašidový, slnečnicový alebo rastlinný)

2 čajové lyžičky semienok kumínu

1 malá červená cibuľa alebo 1/2 veľkej červenej cibule, nakrájaná na pásiky

2 papričky jalapeño nakrájané nadrobno (ak chceme menej štipľavé, vyberieme semienka)

2 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno

1/2 čajovej lyžičky soli

1/4 šálky (60 ml) suchého bieleho vína alebo vody

1/2 hlávky kelu (asi 170 g) nakrájaného na tenké pásiky

3 jarné cibuľky, biele aj zelené časti, nakrájané na tenko

85 g feta syru

1 polievková lyžica olivového oleja

Doba prípravy a varenia: 30 minút

Bulgur s vodou dáme do malého hrnca. Na vysokej teplote privedieme do varu, potom teplotu znížime, zakryjeme a varíme 15 minút. Ak v hrnci zostane nejaká voda, ktorá sa nevsiakla, vylejeme ju.

Zohrejeme 1 polievkovú lyžicu neutrálneho oleja. Pridáme semienka kumínu a opekáme, kým nezačnú voňať, asi 30 sekúnd. Pridáme cibuľu a opekáme, pokým po okrajoch nezačne hnednúť, asi 6 minút. Vmiešame papričky, cesnak a soľ. Vlejeme víno a všetko dobre premiešame. Pridáme kel a varíme, za občasného miešania 4 minúty. Kelovú zmes preložíme do veľkej misky a necháme trochu vychladnúť.  Vmiešame jarnú cibuľku, pomrvenú fetu, uvarený bulgur a olivový olej. Ochutnáme a dochutíme podľa chuti. Podávame teplé, pri izbovej teplote alebo studené.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s