Cibuľovo-tekvicový koláč so šalviou

Prísady pre 8 osôb:

50 g masla

750 g cibule nakrájanej na tenko

2 strúčiky cesnaku nakrájané na drobno

1 polievková lyžica nakrájanej šalvie

1 kg tekvice – ošúpanej a zbavenej semienok

1 polievková lyžica olivového oleja

2×350 g hotové vyvaľkané lístkové cesto

250 g tvrdého syru, napr. fontina, gruyer, gouda, atď., nakrájaného na plátky

1 vajce, rozšľahané

soľ a čierne korenie

Čas prípravy: 25 minút plus chladnutie     Čas tepelnej úpravy: 45-55 minút

Maslo rozpustíme na panvici, pridáme cibuľu, cesnak, šalviu, soľ a korenie a varíme na strednej teplote za občasného miešania 20-25 minút, kým nie je cibuľa mäkká a zlatá. Necháme vychladnúť.

Medzitým nakrájame tekvicu na 5 mm hrubé plátky a natrieme ju olejom. Zohrejeme do horúca vrúbkovanú panvicu alebo stolný gril a postupne opekáme plátky tekvice 2-3 minúty z každej strany. Necháme vychladnúť.

Na plech vystlaný papierom na pečenie položíme jeden plát cesta. Na cesto dáme polovicu cibuľovej zmesi, pričom po okrajoch necháme 2,5 cm voľného miesta. Na cibuľu dáme polovicu plátkov tekvice a polovicu syru. Vrstvy zopakujeme a ochutíme soľou a korením.

Voľné okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a celý koláč zakryjeme druhým plátom cesta. Cesto po okrajoch dobre zatlačíme, aby sa spojilo. Zvyšným vajcom potrieme celý koláč.

Pečieme v predhriatej rúre na 220°C asi 25-30 minút, pokým cesto narastie a chytí zlatú farbu. Trochu necháme vychladnúť, potom nakrájame na plátky a podávame teplé.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s