Špenátovo-hríbové lasagne

Prísady pre 6-8 osôb:

4 polievkové lyžice olivového oleja

2 prelisované strúčiky cesnaku 

2 čajové lyžičky tymianu

500 g šampiňónov očistených a nakrájaných na plátky

500 g mrazeného listového špenátu – rozmrazeného

olej v spreji

200 g čerstvých plátkov cesta na lasagne

soľ a čierne korenie

Na syrovú omáčku:

1,2 litra sójového mlieka

2 čerstvé bobkové listy

50 g margarínu

50 g múky

250 g nastrúhaného Cheddar syru

Čas prípravy: 35 minút            Čas tepelnej úpravy: 45-50 minút

Najskôr si urobíme omáčku. Mlieko a bobkové listy dáme do hrnca a privedieme do bodu varu. Stiahneme z ohňa a necháme 20 minút stáť. Vyberieme bobkové listy.

V inom hrnci rozpustíme margarín, pridáme múku a varíme na strednej teplote za stáleho miešania 1 minútu. Postupne vmiešame mlieko a za stáleho miešania varíme, pokiaľ zmes nezačne vrieť. Znížime teplotu a necháme povariť 2 minúty. Stiahneme z ohňa, pridáme väčšinu Cheddaru a miešame, pokiaľ sa syr neroztopí.

Medzitým zohrejeme na panvici olej, pridáme cesnak, tymian, hríby, soľ a korenie a varíme na strednej teplote za častého miešania 5 minút, pokiaľ hríby nezmäknú. Zo špenátu vytlačíme prebytočnú vodu a nahrubo ho nakrájame a vmiešame do hríbovej zmesi. Stiahneme z ohňa.

Jemne nastriekame 2,5 litrovú ohňovzdornú misu olejom v spreji. Štvrtinu syrovej omáčky rozotrieme na dno misy, pridáme tretinu hríbovo-špenátovej zmesi a zakryjeme tretinou cesta. Tieto vrstvy zopakujeme ešte dvakrát. Navrch dáme vrstvu syrovej omáčky a posypeme zvyšným Cheddarom. Pečieme v rúre predhriatej na 190°C asi 35-40 minút do hneda.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s