Hríbová polievka s hľuzovkovým maslom

Prísady pre 6 osôb:

1 polievková lyžica sušených hríbov, 4 polievkové lyžice vriacej vody, 75 g masla, 2 cibule nakrájané nadrobno, 2 strúčiky cesnaku – prelisované, 2 polievkové lyžice tymianu, 1 kg šampiňónov – očistených a nakrájaných na plátky, 1 liter zeleninového vývaru, 250 ml nízkotučnej smotany, soľ a čierne korenie

Na hľuzovkové maslo:

150 g zmäknutého masla, 2 čajové lyžičky hľuzovkovej pasty

Čas prípravy: 15 minút plus mrazenie a namáčanie     Čas varenia: 40 minút

Najskôr si urobíme hľuzovkové maslo. Maslo vyšľaháme s hľuzovkovou pastou do hladka. Vytvarujeme do tvaru valčeka, zabalíme do kuchynskej fólie a dáme na 30 minút do mrazničky. Nakrájame na plátky.

Medzitým namočíme sušené hríby do vriacej vody na 15 minút. Dobre osušíme, vodu z namáčania si odložíme a hríby nakrájame na plátky.

Polovicu masla zohrejeme v hrnci, pridáme cibuľu, cesnak a tymian a varíme na nízkom ohni za občasného miešania 10 minút. Pridáme zvyšné maslo a čerstvé aj sušené hríby a varíme na strednom ohni za častého miešania 5 minút, pokým hríby nezmäknú. Vmiešame vývar a odloženú vodu z namáčania a privedieme do varu, potom znížime teplotu, zakryjeme a varíme 20 minút.

Polievku preložíme do mixéra a rozmixujeme do hladka. Vrátime do hrnca, vmiešame smotanu a zohrejeme, ale už nenecháme zovrieť. Polievku dáme do servírovacích misiek a podávame s plátkami hľuzovkového masla.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s