Zemiakový gratin s píniovými orieškami

Prísady pre 6 osôb:

olej v spreji, 1 kg malých zemiakov na pečenie, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, 25 g masla nakrájaného na kocky, 200 ml mlieka, 200 ml smotany (double cream), soľ a čierne korenie

Na píniovú kôrku: 50 g strúhanky, 50 g píniových orieškov, 25 g strúhaného syru, 1 polievková lyžica petržlenovej vňate nasekanej nadrobno

Čas prípravy: 15 minút             Čas varenia: 1 a 1/2 hodina

Zľahka nastriekame olejom litrovú zapekaciu misu. Očistíme zemiaky, potom ich nakrájame na tenké plátky. Plátky dáme do pripravenej misy tak, aby sa prekrývali, pričom každú vrstvu ochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením a pridáme kúsky masla.

Mlieko zmiešame so smotanou, prelejeme cez zemiaky a misu zakryjeme fóliou. Pečieme 1 hodinu v rúre predhriatej na 190°C.

Medzitým v miske zmiešame strúhanku, píniové oriešky, syr a petržlenovú vňať.

Zo zemiakov odstránime fóliu a posypeme ich strúhankovou zmesou. Pečieme ďalších 25-30 minút, pokým povrch nie je chrumkavý a zlatistý.

Reklamy

2 responses

  1. Odporúčam dať namiesto strúhanky pomleté cornflaky. Tak to bolo ešte chutnejšie. Plus nedať to do zapekacej misy, ale skôr na plech väčší, aby boli napríklad len 2 vrstvy zemiakov. Potom to bude prepečenejšie a chutnejšie :).

    • dakujem za tip, urcite vyskusam! cornflaksy by ma fakt nenapadli, som zvedava.. skusala som v nich obalovat soju a vyprazat ju a to mi chutilo moc, takze aj toto bude iste super. .:-)

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s