Cibuľový koláč

Pre 4 osoby potrebujeme:

Na cesto: 25 g čerstvého droždia, 200 g jemnej špaldovej alebo inej pšeničnej celozrnnej múky, 1/2 lyžičky morskej soli, 1 lyžičku slnečnicového oleja, kúsok masla na vymastenie okrúhlej formy

Na obloženie: 1 kg cibule, 1 lyžicu oleja, 100 g sladkej smotany, 1 žĺtok, 80 g syra (gouda alebo mozzarella), 1/2 lyžičky postrúhaného muškátového orieška, na hrot noža cayennského korenia, 1 lyžičku bylinkovej soli, 1 lyžičku mletej rasce, 1 lyžičku mletého koriandra

Čas prípravy: 1 hodina          Čas pečenia: 35 minút

Droždie rozpustíme v 1,3 dl teplej vody a premiešame s polovicou múky na kvások. Prikryjeme ho a necháme kysnúť na teplom mieste asi 20 minút.

Potom pridáme zvyšnú múku, morskú soľ a olej a vypracujeme vláčne cesto. Prikryjeme ho a necháme kysnúť na teplom mieste ďalších 20 minút, až kým nezdvojnásobí svoj objem.

Medzitým cibuľu očistíme, pokrájame na tenké kolieska a podusíme na panvici v rozohriatom oleji do sklovita.

Smotanu zmiešame s 0,5 dl vody a rozhabarkujeme so žĺtkom.

Syr pokrájame na malé kocky a pridáme k smotanovej zmesi. Okoreníme postrúhaným muškátovým orieškom, cayennským korením, bylinkovou soľou, mletou rascou a koriandrom.

Smotanovú omáčku prilejeme k cibuli a dobre premiešame.

Rúru rozohrejeme na 180°C. Cesto ešte raz krátko premiesime a vložíme do maslom vymastenej formy (s priemerom 26 cm), pričom utvoríme zvýšený okraj.

Cibuľovú zmes rozdelíme rovnomerne na cesto a koláč pečieme asi 35 minút. Podávame so šalátom.

 

Reklamy

2 responses

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s