Cviklovo-hríbovo zemiakový gratin

ImagePrísady pre 4 osoby:

30 ml/2 polievkové lyžice zeleninového oleja, 1 stredná cibuľa nakrájaná nadrobno, 20 g/2 polievkové lyžice hladkej múky, 300 ml zeleninového vývaru, 675 g varenej cvikle – ošúpanej a nakrájanej, 75 ml/5 polievkových lyžíc smotany, 30 ml/2 polievkové lyžice krémového chrenu, 5 ml/1 čajová lyžička štipľavej horčice, 15 ml/1 polievková lyžica hroznového octu, 5 ml/1 čajová lyžička drvenej rasce, 25 g/2 polievkové lyžice masla, 1 šalotka nakrájaná nadrobno, 225 g miešaných divých a pestovaných hríbov očistených a nakrájaných na plátky, 45 ml/3 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Na zemiakovú oblohu: 900 g ošúpaných zemiakov, 150 ml mlieka, soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Rúru predhrejeme na 190°C. Oválnu zapekaciu nádobu ľahko potrieme olejom. Vo veľkom hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu a opečieme ju do mäkka. Vmiešame múku, hrniec dáme dole z ohňa a postupne pridávame vývar a miešame, kým nám nevznikne jednotná hmota.

Hrniec vrátime na oheň, miešame a varíme, kým hmota nezhustne, potom pridáme cviklu, smotanu, krémový chren, horčicu, ocot a rascu.

Zemiaky dáme uvariť do osolenej vody, privedieme do varu a varíme 20 minút. Precedíme a s mliekom roztlačíme na kašu. Osolíme a okoreníme.

Zemiakovú kašu dáme do pripravenej zapekacej nádoby a v strede urobíme dieru. Do diery dáme cviklovú zmes a odložíme nabok.

Maslo rozpustíme vo veľkej panvici s nelepivým dnom a šalotku na ňom domäkka opečieme. Pridáme hríby a varíme na strednom ohni, kým nezačnú púšťať šťavu. Zvýšime teplotu a šťavu vyvaríme. Keď sú už hríby celkom suché, osolíme ich a okoreníme a vmiešame petržlenovú vňať.

Hríby dáme na cviklovú zmes, zakryjeme a pečieme asi 30 minút.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s