Baklažánové biryani s paštrnákom a kešu

Prísady na 4-6 porcií:

1 malý baklažán nakrájaný na plátky, 275 g basmati ryže, 3 paštrnáky, 3 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2,5 cm-ový kúsok čerstvého olúpaného zázvoru, 60 ml/4 polievkové lyžice zeleninového oleja, 175 g nesolených kešu orechov, 40 g hrozienok, 1 červená paprika zbavená jadierok a nakrájaná na pásiky, 5 ml/1 čajová lyžička mletej rímskej rasce, 5 ml/1 čajová lyžička mletého koriandru, 2,5 ml/1/2 čajovej lyžičky chilli prášku, 120 ml prírodného jogurtu, 300 ml zeleninového vývaru, 25 g/2 polievkové lyžice masla, soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Baklažán dobre osolíme a necháme stáť 30 minút. Opláchneme ho, osušíme a nakrájame na malé kúsky.

Ryžu namočíme na 40 minút do misky so studenou vodou. Ošúpeme paštrnáky a nakrájame ich na 1 cm kúsky. 1 cibuľu, cesnak a zázvor rozmixujeme v mixéri. Pridáme 30-45 ml/2-3 polievkové lyžice vody a rozmixujeme na pastu.

Zvyšnú cibuľu nakrájame na tenké plátky. Zohrejeme 45 ml/3 polievkové lyžice oleja vo veľkom hrnci a cibule opekáme na malom ohni 10-15 minút, kým nie sú mäkké a zlatohnedé. Vyberieme a odložíme nabok.

40 g kešu orechov dáme do panvice a opekáme 2 minúty, dávame pozor, aby nezhoreli. Pridáme hrozienka a opekáme, kým sa nenafúknu. Vyberieme a necháme odkvapkať na papierovej utierke.

Do panvice dáme baklažán a papriku a opekáme 4-5 minút. Osušíme na papierovej utierke. Paštrnák tiež opekáme 4-5 minút a vmiešame doň zvyšné kešu orechy a opekáme ešte 1 minútu. Vyberieme a dáme k baklažánu.

Do panvice pridáme zvyšnú 1 polievkovú lyžicu oleja. Pridáme cibuľovú pastu. Varíme za stáleho miešania na strednom ohni 4-5 minút, kým zmes nie je zlatá. Vmiešame rímsku rascu, koriander a chilli prášok. Varíme za stáleho miešania 1 minútu, potom znížime teplotu a pridáme jogurt.

Zmes pomaly privedieme do varu a vmiešame vývar, paštrnáky, baklažán a papriku. Ochutíme soľou a korením, prikryjeme a varíme 30-40 minút, kým nie je paštrnák mäkký a preložíme do zapekacej misky.

Rúru predhrejeme na 150°C. Ryžu precedíme a dáme do 300 ml osolenej vriacej vody. Varíme na malom ohni asi 5-6 minút, pokiaľ je ryža jemná, ale mierne nedovarená.

Ryžu necháme odkvapkať a navŕšime ju na paštrnáky. V strede urobíme pomocou varešky dieru. Ryžu posypeme odloženou opekanou cibuľou, kešu orieškami a hrozienkami a obložíme kúskami masla. Zakryjeme dvojitou vrstvou alobalu.

Biryani varíme v rúre asi 35-40 minút.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s