Zeleninová musaka

Prísady pre 6 osôb:

450 g baklažánu nakrájaného na plátky, 115 g zelenej šošovice, 600 ml zeleninového vývaru, 1 bobkový list, 45 ml/3 polievkové lyžice olivového oleja, 1 cibuľa nakrájaná, 1 strúčik cesnaku nakrájaný, 225 g hríbov nakrájaných, 400 g konzerva cíceru opláchnutého a odkvapkaného, 400 g konzerva nakrájaných paradajok, 30 ml/2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, 10 ml/2 čajové lyžičky sušených provensálskych byliniek, 300 ml prírodného jogurtu, 3 vajcia, 50 g zrelého Cheddar syru nastrúhaného, soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Plátky baklažánu osolíme a dáme do sitka. Prikryjeme ich a niečím zaťažíme. Necháme aspoň 30 minút stáť, nech sa baklažán vypotí.

Zatiaľ dáme šošovicu, vývar a bobkový list do hrnca, prikryjeme, uvedieme do varu a varíme asi 20 minút, kým nie je šošovica mäkká, ale nie rozvarená. Necháme odkvapkať a odložíme na teplé miesto.

Zohrejeme 15 ml/1 polievkovú lyžicu oleja vo veľkom hrnci, pridáme cibuľu a cesnak a varíme 5 minút za stáleho miešania. Vmiešame šošovicu, hríby, cícer, paradajky, paradajkový pretlak, bylinky a 45 ml/3 polievkové lyžice vody. Privedieme do varu, zakryjeme a varíme na nízkom ohni 10 minút, občas zamiešame.

Rúru predhrejeme na 180°C. Opláchneme plátky baklažánu a papierovou utierkou osušíme. Zohrejeme zvyšný olej v panvici a plátky postupne opekáme 3-4 minúty z oboch strán dohneda.

Šošovicovú zmes ochutíme soľou a korením. Vrstvu baklažánových plátkov dáme na dno veľkej, plytkej zapekacej misky, na ne dáme vrstvu šošovicovej zmesi. Pokračujeme vo vrstvení, kým máme suroviny.

Jogurt, vajcia, soľ a korenie spolu vyšľaháme a nalejeme na zmes v miske. Posypeme nastrúhaným Cheddarom a pečieme asi 45 minút, kým vrch nie je zlato-hnedý.

Reklamy

2 responses

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s