Orieškovo-čokoládovo-kardamonový smotanový koláč

Počet porcií: 8

Cesto: 5 polievkových lyžíc/60 g zmäknutého nesoleného masla, 3 polievkové lyžice/25 g práškového cukru, 1 hrnček/100 g lieskových orieškov, 1 hrnček/125 g múky, 1 žĺtok

Plnka: 10 ks zeleného kardamónu, 300 ml smotany (45%), 200 g nalámanej kvalitnej horkej čokolády (minimálne 70%-ná), 2 polievkové lyžice/25 g nesoleného masla, 1 polievková lyžica kakaového prášku na ozdobu

 

Rúru predhrejeme na 190°C.

Plech vystelieme papierom na pečenie a vysypeme naň lieskové oriešky a pečieme v predhriatej rúre 15 minút alebo kým nám oriešky nezhnednú. Necháme vychladnúť, potom pomelieme v mixéri alebo mlynčeku.

Maslo s práškovým cukrom vymiešame do krémova, pridáme 1 polievkovú lyžicu pomletých orieškov a postupne zapracujeme múku. Žĺtok s 1  polievkovou lyžicou vody rozšľaháme a pridáme do zmesi, vymiesime.

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche alebo rovno roztlačíme na dno cca 23 cm formy. Dáme chladiť do chladničky minimálne na pol hodinu, potom cesto popicháme vidličkou a pečieme v rúre asi 15-20 minút, kým trochu nezhnedne. Necháme vychladnúť.

Medzitým v mažiari rozdrvíme kardamón. Odstránime zelené šupky a semienka na jemno pomelieme. Pridáme do smotany a v hrnci zohrievame, kým sa povrch smotany nezačne triasť (nenecháme zovrieť). Dáme dole z ohňa a vmiešame kúsky čokolády, maslo a zvyšok pomletých orieškov. Chvíľu necháme chladnúť. Potom vylejeme na cesto a dáme do chladničky minimálne na 2 hodiny. Pred podávaním poprášime kakaovým práškom.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s