Zapekané flageoletky s rajčinami a syrom

Prísady pre 4 osoby:

200 g sušených flageoletiek (prípadne čerstvých, mrazených alebo sterilizovaných – v tom prípade nenamáčať), 1/4 l zeleninového vývaru, 1 čajová lyžička olivového oleja lisovaného za studena, na špičku noža sušeného tymiánu, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 500 g tvrdších rajčín, 100 g smotany, 150 g strúhaného syra (napríklad ementálu), 25 g strúhanky, 2 polievkové lyžice masla, tuk na vymazanie formy

Doba prípravy: 40 minút (+ 12 hodín na namáčanie)

Fazuľky prelejeme zeleninovým vývarom a necháme cez noc namáčať. Na druhý deň ich necháme na site dobre odkvapkať.

Rozohrejeme olej, vložíme doňho fazuľky, pridáme korenie, zalejeme vývarom a povaríme odokryté asi 10 minút. Precedíme.

Rajčiny prelejeme vriacou vodou, necháme 1 minútu pôsobiť, stiahneme šupku a rozkrájame ich na štvrtiny.

Plochú nákypovú formu vymažeme tukom. Rúru predhrejeme na 220°C.

Rajčiny s fazuľkami kladieme do nákypovej formy a zalejeme smotanou. Syr zmiešame so strúhankou, posypeme ním zeleninu a obložíme vločkami masla.

Zapekáme v rúre na strednej priečke pri 200°C asi 15 minút. Podávame s pečenými zemiakmi.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s