Marhuľové guľky so strúhankou

Prísady pre 4 osoby:

600 g zemiakov, 280 g celozrnnej múky, 2 čajové lyžičky mäkkého masla, 1 vajce, soľ, asi 16 malých mrazených marhúľ (môžu byť aj čerstvé – potom varíme guľky kratšie), 50 g masla, 100 g strúhanky, 30 g prírodného cukru, škorica

Doba prípravy: 1 a 1/4 hodiny

Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka, ošúpeme ich a ešte horúce prelisujeme. Necháme vychladnúť. Zmiešame ich s múkou, maslom a vajcom na pevné cesto. Vyvaľkáme dlhý valček a nakrájame ho na 16 dielikov.

Kúsok cesta na dlani naplocho stlačíme, obalíme ním marhuľu a urobíme hladkú guľku. (Pracujeme vlhkými rukami.)

Vo veľkom hrnci uvedieme do varu dostatočné množstvo vody. Osolíme ju a vložíme guľky. Na miernom ohni necháme odokryté asi 15 – 20 minút variť. Všetky guľky musia vyplávať na povrch.

Vyberieme ich dierkovanou naberačkou. V panvici rozohrejeme maslo, pridáme strúhanku, opražíme do svetlohnedej farby a zmiešame s cukrom a škoricou. Guľky namočíme v tejto zmesi a podávame.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s