Vývar z červenej repy

Prísady pre 4 osoby:

1 kg červenej repy, 1 cibuľa, 1/2 póru, 1 mrkva, 200 g hľuzového zeleru, 1 polievková lyžica masla alebo oleja, 6 guličiek borievky, 1 bobkový list, 4 klinčeky, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 1 chemicky neošetrený citrón, trochu sušeného zeleninového vývaru

Doba prípravy: 40 minút

Červenú repu ošúpeme a nakrájame na veľké kocky. Cibuľu ošúpeme a rozkrojíme na polovicu. Pór, mrkvu a zeler očistíme a nakrájame nadrobno.

V hrnci zohrejeme maslo a cibuľu na ňom necháme opražiť reznou stranou dole. Pridáme zvyšnú zeleninu a opražíme. Prilejeme 1 liter vody.

Pridáme borievku, bobkový list a klinčeky a mierne osolíme. Necháme asi 30 minút povariť.

Polievku precedíme a znovu zahrejeme. Okoreníme podľa chuti soľou, korením, trochou citrónovej šťavy a zeleninovým vývarom.

Vývar z červenej repy posypeme troškou strúhanej citrónovej kôry a podávame.

Môžeme podávať s polentovými knedličkami (recept nižšie).

 

Polentové knedličky

150 g kukuričnej krupice (polenty), 450 ml mlieka, 2 čajové lyžičky strúhaného syru, soľ, 2 polievkové lyžice čerstvého syra, trochu sušenej petržlenovej vňate

Krupicu s mliekom uvedieme do varu a necháme asi 7 minút variť na miernom ohni za občasného miešania. Krupicu zmiešame so syrom, soľou a čerstvým syrom. Mokrými rukami formujeme malé knedličky.

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s