1 kg zemiakov, 1 červená paprika, 2 zelené papriky, 1 veľká cibuľa, šalvia, 2 polievkové lyžice masla alebo oleja, 250 g kyslej kapusty, 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, 330 ml paradajkovej šťavy, 150 ml zeleninového vývaru, 100 ml červeného vína, soľ, biele korenie
Doba prípravy: 40 minút
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na hrubšie hranolky. Papriky umyjeme, odstránime vnútorné blanky a jadierka a nakrájame na tenké prúžky.
Maslo alebo olej rozohrejeme vo veľkom hrnci a cibuľu v ňom podusíme do sklovita. Pridáme zemiaky, papriky, kyslú kapustu, paradajkový pretlak a šalviu a necháme 5 minút dusiť.
Zeleninu zalejeme paradajkovou šťavou, zeleninovým vývarom a červeným vínom. Ochutíme soľou a korením a zakryté necháme 15 minút povariť (alebo kým sú zemiaky mäkké).
Potom guláš ešte chvíľu varíme bez pokrievky a ochutíme soľou a korením.
Podávame s kyslou alebo sójovou smotanou.