Polentové rezy s hubami a rajčinovou omáčkou

Prísady pre 4 osoby:

250 g polenty, 3/4 l zeleninového vývaru, 50 g masla, 500 g šampiňónov, 1 cibuľa, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, 2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate, tuk na vymastenie plechu

Doba prípravy: 4 hodiny (z toho 3 hodiny na stuhnutie)

Polentu dáme do hrnca spolu so zeleninovým vývarom a polovicou masla a za stáleho miešania privedieme do varu. Na miernom ohni za občasného miešania necháme asi 15 minút povariť.

Huby očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky. Rozohrejeme zvyšok masla a cibuľku s hríbami na ňom za stáleho miešania asi 5 minút podusíme tak, aby hríby neboli príliš mäkké. Potom ich osolíme a okoreníme.

Huby a nasekanú petržlenovú vňať vmiešame do polenty.

Polentu rozotrieme na vymastený plech vo dva centimetre vysokej vrstve a necháme stuhnúť.

Potom polentu nakrájame na prúžky 3×8 centimetrov veľké a dáme na chvíľu zapiecť do rúry. Podávame s rajčinovou omáčkou.

Rajčinová omáčka

1 kg rajčín, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, tymián, 2 polievkové lyžice olivového oleja lisovaného za studena, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 100 ml zeleninového vývaru

Doba prípravy: 30 minút

Rajčiny umyjeme, vykrojíme okolie stopky a nakrájame ich na väčšie kocky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a jemne nakrájame.

V hrnci rozohrejeme olej a podusíme v ňom cibuľu a cesnak do sklovita. Pridáme rajčiny, osolíme ich a okoreníme. Prilejeme zeleninový vývar a pridáme tymián.

Omáčku varíme na strednom ohni v otvorenom hrnci tak dlho, až kým zostane polovičné množstvo. Omáčku rozmixujeme a dochutíme.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s