500 g ružičkového kelu, 1 malá cibuľa, 2 polievkové lyžice masla, soľ, biele korenie, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, 200 g jemného plesňového syra, 50 ml suchého bieleho vína, 150 g kyslej smotany, 2 malé žemle
Doba prípravy: 25 minút
Ružičkový kel umyjeme a očistíme. Cibuľu ošúpeme a nadrobno nakrájame. Kocky cibule podusíme do sklovita na 1 polievkovej lyžici masla. Krátko podusíme spolu s ružičkovým kelom a prilejeme asi 1/2 šálky vody.
Pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok a asi 10 minút podusíme. Zvyšnú tekutinu necháme bez pokrievky vypariť.
Syr nakrájame nadrobno a necháme na miernom ohni rozpustiť vo víne. Vmiešame kyslú smotanu a ochutíme soľou a muškátovým orieškom. Omáčku odložíme na teplé miesto.
Zo žemlí odkrojíme vrchnú časť, vydlabeme mäkký vnútrajšok, nakrájame na kocky a opečieme na zvyšnom masle. Žemle naplníme syrovou omáčkou. Ružičkový kel posypeme opečenou žemľou a podávame s plnenými žemľami.